VÁNOČNÍ ŠTOLA

1 kg polohrubé mouky

20 dkg cukru

1 vanilkový cukr

40 dkg másla (tuku)

4 dcl mléka

1 lžička soli

citronová kůra

kostka droždí

15 dkg mandlí

10 - 15 dkg rozinek

20 dkg kandovaného ovoce

6 lžic rumu

máslo na potření

Mandle oloupeme a na hrubo nakrájíme. Smícháme s rozinkami, kandovaným ovocem a rumem. Necháme do druhého dne odležet. Z vlažného mléka, trošky cukru a kvasnic uděláme kvásek. Do mísy přesijeme mouku, osolíme, přidáme změklé máslo a nalijeme připravený kvásek. Vypracujeme těsto, až jsou v něm bubliny. Zapracujeme ovoce. Těsto necháme asi 1,5 hod kynout. Během kynutí můžeme těsto promíchat. Těsto rozdělíme na 2 díly. Zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vzniknul žlábek. Dáme na vymazaný plech a pečeme asi na 180°C. Po upečení potřeme ještě horké rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Po vychladnutí zabalíme do alobalu a dáme do chladna rozležet (asi 14 dní).