VÁNOČNÍ ŠTOLA
1 kg polohrubé mouky
20 dkg cukru
1 vanilkový cukr
40 dkg másla (tuku)
4 dcl mléka
1 lžička soli
citronová kůra
kostka droždí
15 dkg mandlí
10 - 15 dkg rozinek
20 dkg kandovaného ovoce
6 lžic rumu
máslo na potření
Mandle oloupeme a na hrubo nakrájíme. Smícháme s rozinkami, kandovaným ovocem a rumem. Necháme do druhého dne odležet. Z vlažného mléka, trošky cukru a kvasnic uděláme kvásek. Do mísy přesijeme mouku, osolíme, přidáme změklé máslo a nalijeme připravený kvásek. Vypracujeme těsto, až jsou v něm bubliny. Zapracujeme ovoce. Těsto necháme asi 1,5 hod kynout. Během kynutí můžeme těsto promíchat. Těsto rozdělíme na 2 díly. Zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vzniknul žlábek. Dáme na vymazaný plech a pečeme asi na 180°C. Po upečení potřeme ještě horké rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Po vychladnutí zabalíme do alobalu a dáme do chladna rozležet (asi 14 dní).